xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Prednosti redovitog vježbanja

23. svibnja 2018. 21:58:03 CEST

Vjerojatno svi znate da je vježbanje dobro za zdravlje. No, vidjet ćemo kolko dobro.



Vjerojatno se svi sjećate kada su nas mame potjerale van na zrak, da se vozimo s biciklom, igramo nogomet... Nisu to činile bez razloga.


Aktivan život je zdrav život - smanjenje zdravstvenih problema, manje kilograma, bolji san, bolji osjećaj, više energije. To su prednosti koje mogu iskusiti svi koji redovito vježbaju, bez obzira na dob i prijašnju kondiciju i fizičko stanje.



Idemo vidjeti koje su tri glavne prednosti redovitog vježbanja


1. Vježbanje diže raspoloženje

Ovo je meni najdraža prednost, svakako mogu potvrditi da funkcionira. Nema boljeg načina za ispuhavanje nakon stresnog radnog dana, a nakon treninga se osjećate bolje, pozitivnije. Fizička aktivnost stimulira proizvodnju određenih neurotrsnamitera koji dižu vaše raspoloženje i čine vas sretnijim, a istovremeno smanjuju stres. Redovitim vježbanjem se ne osjećate samo bolje, već i izgledate bolje (lako je prema nečijem izgledu prepoznati vježba li ili ne).


2. Vježbanjem održavate idealnu težinu

Ako želite skinuti nekoliko viška kila, umjesto da gledate TV, izađite van i prošećite se. Na taj način sagorjevate višak kalorija i ubrzavate metabolizam. Što ste aktivniji, više ćete kalorija potrošiti. Ako nemate puno slobodnog vremena, dovoljno je da se na poslu tijekom pauze malo prošećete. Ako želite malo ozbiljnije poraditi na gubitku kila, onda ćete se morati pridržavati režimu treninga kako bi postigli odlične rezultate u kratkom roku.


3. Vježbači bolje spavaju

Zašto vojnici najčvršće spavaju? Oni svakodnevno provode nekoliko sati naporno vježbajući kako bi uvijek bili u top formi. Što se više fizički izmorite, to ćete bolje spavati, zvuči kontraintuitivno, ali istina je. Dobar san potreban je za koncentraciju, dobro raspoloženje i produktivnost. Redovitim vježbanjem ćete brže tonuti u san i puno rijeđe ćete se buditi tijekom noći što će rezultirati u znatno boljoj kvaliteti sna (jedino na što morate pripaziti je da ne vježbate prije spavanja jer vježbanjem ćete razbuditi tijelo i puno teže ćete zaspati).

Nadam se da će vas ovaj blog potaknuti da češće vježbate ;-)


Autor: Martin Matešić