xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Augmented reality, odnosno proširenu stvarnost, mnogi su čuli prvi put kad je krenula ludnica s aplikacijom Pokemon Go. Sjećaš se onog kad su ljudi, kao muhe bez glave, hodali ili trčali gradom, buljeći u smartphone i tražeći Pokemone? Upravo je Pokemon Go najbolji prikaz proširene stvarnosti, gdje je sve ono što vidimo bilo prošireno dodatnim sadržajem.


Što je uopće cilj razvoja proširene stvarnosti? Osim što se augmented reality koristi za nove dimenzije beskrajne zabave u kojoj najviše uživaju klinci, AR bi mogla dovesti do znatnog napredovanja normalnog života svih nas. Ili ukratko rečeno: AR će razbiti granice trenutnog doživljaja ekrana naših pametnih telefona i svih ekrana pred kojima provodimo toliko vremena. Cilj je povezati još dublje interkonekciju među ljudima, ali i omogućiti svima nama bolju konekciju sa stvarnim svijetom. Razvoj proširene stvarnosti sve je brži, a u usporedbi s virtualnom realnošću, nudi puno više mogućnosti i ima perspektivniju budućnost u pogledu daljnjeg razvoja.


Već prije smo pisali o mogućnostima upotrebe proširene stvarnosti. Pojasnili smo kako se AR može koristiti u turizmu, gdje možeš dobiti bolji uvid u smještaj koji želiš rezervirati ili gdje možeš potpuno istražiti destinaciju koju želiš posjetiti. Ili bi AR mogli koristiti za spašavanje života, doslovno. Kirurzi bi tako, uz AR, mogli za vrijeme operacije imati potpuni uvid u ultrazvuk organa čovjeka kojeg operiraju.


S proširenom stvarnosti doista možemo dobiti jako puno toga. I ono prema čemu teži AR je bolje digitalno iskustvo za svakog korisnika. Počevši od toga da naši video pozivi mogu postati više stvarni do toga da su mape na našim pametnim telefonima interaktivnije. Konačno, idemo prema tome da iskustvo na našem smartphoneu reflektira interakcije u stvarnom svijetu.