xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Regenerativno kočenje - isplati li se?

20. travnja 2018. 16:10:05 CEST

Zašto e-bicikli s baterijama koje se pune u vožnji nisu učinkoviti?


Regenerativno kočenje je naziv za kočenje motorom s kojim se baterija nadopunjava. Takav način punjenja baterije je definitivno moguć, no nije učinkovit.


Regenerativne kočnice zahtijevaju motor s direktnim pogonom, što je drugačiji tip motora nego na večini električnih bicikala pa tako i Xplorer električnih bicikala. Motori s direktnim pogonom su veoma teški u usporedbi s ostalim tipovima motora.

Osim toga samo pedaliranje je teže, što je podnošljivo dok je baterija puna pa nas motor gura, no kad se baterija isprazni, nećete morati pedalirati samo da pokrećete sebe i bicikl, nego trebate i pedalirati protiv otpora motora. A to je poprilično teško. Što se tiće same učinkovitosti ona je veoma mala. Iznosi samo 5%. To znači da na putu od 30 km ćete napuniti bateriju za samo 1 i pol dodatni kilometer. Morate se zapitati je li to zaista vrijedno dodatnog otpora koji ulažete u pedaliranje.


Sljedeći probem s regenerativnim kočenjem je taj što uzrokuje značajnu toplinu prilikom punjenja. Kada vozite nizbrdo i punite bateriju elektičnom energijom postoji velika količina topline koja se stvara unutar same baterije. Toplina nij dobra za litijske baterije, ona im smanjuje ukupni životni vijek.


Regeneratnivno kočenje, iako zvuči sjajno na papiru, u stvarnosti nije toliko praktično pa se zato i ne koristi.


Autor: Antonija Jerbić