xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem
traka vs outdoor

Da li je trčanje na traci isto kao i trčanje vani?

18. siječnja 2016. 10:53:04 CET

To je često pitanje i bez obzira na oprečna mišljenja, znanstveno istraživanje je pokazalo da je trčanje na traci u principu isto kao i trčanje vani ako napravite svega nekoliko jednostavnih prilagodbi.

Prva stvar koju moramo ispitati je da li je trčanje na traci isto trčanju vani.

Na sreću, znanstveno istraživanje je dokazalo da postavljanje trake na 1% nagiba odražava potrošnju energije i uvjete jednake kao kod vanjskog trčanja. Stoga, postavljanje vaše trake na 1% nagiba može nadoknaditi činjenicu što nema otpora zraka i što se ispod vas pomiče tepih, zahtijevajući od vas jednak trud kao i da trčite vani.

Istraživanje je pokazalo da je VO2 max (maksimalni primitak kisika) isti kod trčanja na traci kao kod trčanja vani, očito pokazujući da je trčanje na traci jednako efikasno kao i trčanje vani.

Nadalje, istraživanje je otkrilo da se bio-mehanički uzorci nisu promijenili kad su ispitanici trčali na traci u usporedbi s tim kad su trčali vani.

Stoga, možemo odlučno zaključiti da trčanje na traci ima jednaki učinak kao i trčanje vani kad se trči na 1% nagiba.

Prednosti kod trčanja na traci vs. kod trčanja vani

Loše vrijeme

Ovo je najočitija prednost trčanja na traci, no potrebno ju je spomenuti jer uvjeti utječu na svakog trkača drugačije. Nekima je najteže trčati kad je vruće ili kad je teren loš, a obožavaju trčati na ravnom, čistom terenu ili po kišnim danima. Drugi su pak suprotno od toga, stoga svatko može koristiti traku one dane kad mu je to potrebno.

Odraditi dobar trening na traci bolje je nego patit se u lošim uvjetima vani ili se čak ozlijediti.

Simulacija trkaćih staza

Jedna od jedinstvenih prednosti trake za trčanje je mogućnost simulacije vaše željene trkaće staze. Većina boljih traka za trčanje vam omogućuje da kreirate svoj jedinstveni profil, koji možete koristiti kako biste simulirali određenu stazu za koju se pripremate. Jednostavno programirate spravu, ili, ako nema tu opciju, ručno prilagodite stupanj nagiba temeljem karte za stazu, i potom trenirate po tom programu bilo koji dan u tjednu.

Unos tekućine i ugljikohidrata

Bitno je prakticirati unos tekućine i ugljikohidrata u trku kako biste naučili jesti i piti bez stajanja. Očigledno, to može biti noćna mora ako niste planirali nositi vodu i hranu sa sobom.

Trčanje na traci će vam omogućiti da prakticirate unos hrane i pića bez usporavanja. Traka neće učiniti sam akt unosa hrane i tekućine ništa lakšim, no s vremenom će biti sve jednostavnije.

Trebali biste pristupiti trčanju na traci kao i svemu u životu – umjereno. Traka može biti odlična sprava za vježbanje i esencijalna za sve koji žive u ekstremnim vremenskim uvjetima (bilo hladnim ili vrućim). Ipak, nemojte zanemariti posebne sposobnosti koje možete razviti trčanjem vani tu i tamo.