xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Kako riješiti upalu mišića?

18. travnja 2018. 10:21:00 CEST upala, mišići,

Svatko tko želi vježbanjem promijeniti svoje tijelo na bolje zna da su upale mišića neizbježne.


No postoje brojni načini kako smanjiti bol, mi vam donosimo 5 savjeta za olakšanje boli.


1. Vježbajte – lagana vježba pomaže poboljšanju cirkulacije, a poboljšanje cirkulacije smanjuje bol. Sjedenje često samo pogoršava bol pa je najbolje odraditi lagano zagrijavanje i napraviti dio svoje uobičajene rutine vježbanja. Pola ili čak četvrtina treniga će biti idealna.


2. Istegnite se nakon vježbanja – što više vremena potrošite na istezanje nakon vježbanja to ćete se brže oporaviti. Također lagano istezanje prije spavanja i nakon buđenja poboljšava cirkulaciju što pomaže oporavku.


3. Krenite polako – bilo da tek krećete vježbati ili uvodite novu vježbu u svoju dnevnu rutinu, uvijek krenite polako bez forsiranja. Nećete ništa manje napredovati ako prvi dan krenete lagano, nego ćete smanjiti kasniju bol u mišićima, a zbog toga ćete se kasnije moći bolje posvetiti treningu.


4. Masaža mišića – ne morate ići na masažu, samomasaža je idealan način za pomoć prioporavku. Jedino vrijeme koje nije dobro za masažu je neposredno nakon vježbanja, jer ćete omesti prirodni process oporavka. No, u bilo kojem drugom trenutku samo 5 minuta samomasaže može neizmjerno poboljšati cirkulaiciju.


5. Led – ništa ne pomaže jačanju cirkulacije bolje od leda. Možete lediti bilo koji bolni dio tijela do 20 min u komadu,, nekoliko puta dnevno. Prvo je teško, ali se naviknete. Led u početku uzrokuje da se krvne žile stisnu, a kasnije otvore kako se navikavate na led.


Autor: Antonija Jerbić