xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Vježbanjem se riješite stresa

21. kolovoza 2018. 15:01:48 CEST

Brz tempo života i razne životne situacije nam gotovo svakodnevno stvaraju stres. Zamislite samo kroz kolko stresa prolazi odrasla osoba, od stresa na poslu do plaćanja računa i problema s dugovima.



Bez obzira što činili kako biste izbjegli stres, ne možete ga izbjeći, uvijek je negdje blizu. Što možemo učiniti po tom pitanju? Postoji jedan odličan način za opuštanje od stresa i istovremeno poboljšanje zdravlja: vježbanje.

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti će pozitivno utjecati na vaše zdravlje i smanjiti stres, jedino što je bitno je redovito vježbati (ili se baviti sportom) i to nakon radnog vremena za najbolje rezultate.



Vježbanje kao reduktor stresa


• Pojačano lučenje endorfina. Fizička aktivnost poprilično povećava lučenje endorfina, neurotransmitera koji nam pomažu da se osjećamo dobro. Endorfini pomažu u smanjenju stresa čineći vas sretnijima, taj efekt je poznat kao „runner's high“.

• Djeluje poput meditacije. Tijekom treninga ćete zaboraviti na dnevne iritacije i stresore koncentrirajući se na pokrete tijela.

• Osječat ćete se bolje. Redovita fizička aktivnost podiže samopouzdanje i smanjuje simptome blage depresije i anksioznosti. Osim toga, bolje ćete spavati, svi znamo koliko je dobar san bitan.


Svi ovi benefiti vas mogu riješiti stresa (ili ga barem umanjiti) i dati vam bolju kontrolu nad vašim životom.



Neka vježbanje radi za vas

Uspješan program trening počinje s dobrim planom i može se stvoriti pomoću slijedećih koraka (u našem blogu možete pronaći odlične programe za početnike i napredne vlježbaće za vježbalje kod kuće ili u teretani).


• Konzultirajte se s liječnikom. Ako do sada niste vježbali prema programu treninga ili imate problema sa zdravljem, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom oko vježbi i intenziteta.

• Prvo hodanje, zatim trčanje. Progresivno povečavajte svoju fitness razinu tako da krenete lagano, a s vremenom povečavate intenzitet i volumen. Pretjeraivanje na početku može dovesti do negativnih rezultata i ozlijeda.

• Radite ono što volite. Ako volite plivati, kreitajte si program plivanja, ako volite trčati, nabavite traku za trčanje, ako volite dizati utege, odite u teretanu ili si nabavite set utega.

• Držite se rutine. Novi plan treninga pretvorite u svakonevnu rutinu i pridodajte mu visok prioritet. Radi bolje motivacije trenirajte s prijatljem, tako će vam istovremeno biti zabavnije i brže ćete zaboraviti na stresne trenutke.



Sve u svemu, vježbanje je najbolje rješenje za stres. Vježbanje smatrajte vremenom za sebe, opuštanjem. Nema ništa lijepše nego zdravo tijelo i zdrav um.