xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

banner vježbe pilates lopta

Fitness prostirka i jedan prazan zid dovoljan su poligon za vježbe na pilates lopti  koje možete izvoditi doma!

Nemojte samo prolaziti kraj pilates lopte; ona je jedan od najboljih fitness rekvizita!

Pilates lopte su odlično rješenje za profesionalnu i kućnu upotrebu. Pomoću njih podižemo aerobnu kondiciju, jačamo muskulaturu i fleksibilnost tijela. Lopta kao nestabilna podloga zahtjeva angažiranje posturalnih mišića dok se istovremeno  jačaju ostale mišićne skupine ovisno o vježbi koja se izvodi. Postoji veliki broj vježbi s pilates loptom, a podjednako su izazovne za muškarce i žene.

Najčešći razlog zbog kojeg pilates lopta postaje  i ostaje rekvizit na kojem samo sjedimo je  što vjerojatno ne znamo njezin ogroman potencijal. Stoga, dopustite da vas inspiriramo i izazovemo!


Vježbe na pilates lopti za čvrsto tijelo

Vježba 1

Namjestite pilates loptu uz zid. Postavite ruke na loptu s nogama na podu i pazite da tijelo bude ravno ( Plank pozicija). Privucite desnu nogu na prsa i vratite na pod. Ponovite s lijevom nogom.

Izazov: Pojačajte intenzitet vježbe bržim izmjenama nogu, a da pritom ostanete u ravnoteži. Napravite 3 serije po 15 ponavljanja i postepeno povećavajte tempo.

Vježbe za noge s pilates loptom

Vježbe za noge s pilates loptom

 

Vježba 2

Namjestite pilates loptu između zida i sredine leđa. Stojite stopalima čvrsto na podu, ruke ispružite, a koljena neka budu u širini ramena. Polako se spuštajte u čučanj pazeći da koljena ne prelaze liniju nožnih prstiju. Spuštajte se do pozicije u kojoj su bedra paralelna s podom. Napravite 3 serije po 15 ponavljanja (slika 1).

Vježba čučanj s pilates loptom

Vježba čučanj s pilates loptom

Izazov: Napravite vježbu na jednoj nozi. Pritom pazite da koljeno ne prelazi liniju nožnih prstiju!

Vježba čučanj na jednoj nozi

Vježba čučanj na jednoj nozi


Vježba 3

Pozicionirajte pilates loptu malo ispod trbuha i rukama se odgurujte do kraja zgloba stopala. Ruke postavite direktno ispod ramena. Uvucite pupak i aktivirajte trbušne mišiće kako bi vam pomogli u održavanju položaja i ravnoteže. Dignite lijevu nogu, potom je sporo vratite. Ponovite s drugom nogom.

Izazov: Napravite 2 serije po 15 ponavljanja za svaku nogu, a pritom pazite da vam trup ostane ravan.


Plank na pilates lopti

Plank na pilates lopti

 

Vježba 4:

Zauzmite početni položaj tijela kao i u vježbi 3 no u ovoj seriji podignite stražnjicu pomoću mišića bedra.  Napravite 2 serije po 15 ponavljanja.

Izazov:  Napravite izdržaj u trajanju od 30 sekundi!

Peak - vježba za leđa, trbuh i noge

Peak - vježba za leđa, trbuh i noge


Vježba 5:

Započnite tako da stavite obje ruke na loptu. Stavite jedno koljeno, a potom pažljivo i drugo. Cijelo vrijeme održavajte ravnotežu i ne žurite se.  Za početak možete u blizinu staviti stolicu da vam služi kao osigurač. Polagano dignite jednu ruku ispred sebe i zadržite položaj 3 sekunde, ponovite s drugom rukom. Ovu vježbu izvodite sporo i koncentrirano. Za svaku ruku napravite jednu seriju s 15 ponavljanja.

Stabilnost na pilates lopti

Stabilnost na pilates lopti

Izazov: Postavite prvo ruke na loptu pa polako oba koljena. U trenutku ravnoteže, polagano dignite trup održavajući balans mišićima nogu. Raširite ruke, a potom ih ispružite ispred sebe. Napravite jednu seriju s 15 ponavljanja.

 

Ekspert stabilnost na pilates lopti

Ekspert stabilnost


 

Istezanje:

 

Istezanje je jednako bitno kao i sama vježba. S obzirom na to da istezanje pomaže pri izgradnji strukture mišića, te njihovoj elastičnosti, nezaobilazni je dio svake tjelovježbe.

U nastavku Vam donosimo nekoliko načina pomoću kojih možete istegnuti aktivirane mišićne skupine leđa, trbuha i bedra.  

Istezanje leđa

Istezanje leđa


Istezanje nogu

Istezanje nogu


Istezanje trbušnih mišića

Istezanje trbušnih mišića