xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Trudnoća i vježbe na spravama

29. lipnja 2018. 17:38:11 CEST

Vježbanje u trudnoći pruža niz prednosti, pod uvjetom da je trudnoća uredna i da se redovito kontrolira. Aktivne trudnice su u boljoj tjelesnoj kondiciji, kvalitetnije spavaju, imaju bolju cirkulaciju, pravilnije dišu, i što je najvažnije, lakše podnose porod. Kada smijete vježbati u trudnoći?


Ako vam ginekolog nakon svakog pregleda odobri vježbanje i izda potvrdu o urednoj trudnoći te tijekom vježbanja ne osjećate simptome poput neobičnih bolova, probadanja i vrtoglavice slobodno uživajte u tjelesnim aktivnostima. Kroz trudnoću tijelo se mijenja pa se i vježbanje treba prilagoditi mjesecu trudnoće.


U prvom tromjesečju mnoge žene još ne znaju da su trudne pa vježbaju prema uobičajenom programu treninga. U tom razdoblju, naglasak je na jačanju područja trbuha, leđa i zdjeličnog pojasa te se vježbe sastoje od položaja koji će se u druga dva tromjesečja najčešće izbjegavati. U prva tri mjeseca bi vježbanje na orbitreku bilo idealno jer se povečava kondicija, jačaju trbušni mišići, jačaju mišići leđa koji su jako bitni za kralješnicu koja je u trudnoći pod večim opterečenjem.

U drugom, a pogotovo trećem tromjeseću trbuh raste te bi se vježbe za trbuh trebale izbjegavati, no za održavanje kondicije, te jačanje mišića zdjelice i nogu je idealan bicikl s naslonom, on pruža leđima prijeko potrebnu podršku.

Kod vježbanja je bitno da vam puls ne prelazi 140 otkucaja u minuti i da se tijekom vježbanja osječate ugodno i da vam vježbanje bude ugodno, a ne naporno.


Autor: Antonija Jerbić