xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Koliko vode treba unijeti prije, za vrijeme i poslije treninga?



Prije treninga svatko bi trebao popiti oko 250ml, a poslije treninga potrebno je popiti oko 450ml vode u vremenskim razmacima od pola sata. Što se tiče samog treninga to je individualno, jer nemaju svi isti režim i trajanje treninga, pa stručnjaci preporučuju da se na svakih sat vremena popije 400ml vode.


Na ovaj način tijelo će biti dobro hidratizirano. Ako se bavite napornim i dugotrajnim treninzima, tada morate piti vodu koja je obogaćena elektrolitima koji će dodatno pomoći da se vaše tijelo oporavi od napornog treninga.



Gubitak tečnosti u tijeku treninga



Gubitak tečnosti je najveći znojenjem. Voda se gubi i putem neprimjetnog isparavanja kroz izdahnut zrak koji je zasićen vodenom parom i kroz kožu. Pojačano znojenje veoma brzo dovodi do dehidracije, a time i do povećanja koncetracije vanstanične tečnosti i istovremenog isušivanja stanica.


Voda ima jednu ne manje značajnu ulogu u tijeku fizičkog naprezanja, a to je hlađenje. Da bi se izbjeglo pregrgrijavanje tijela, potreban je unos što je moguće veće količineodgovarajuće hladne vode, ali ne ledene, da bi hlađenje tijela bilo efikasnije.



Kada se pije tečnost?



Tečnost se pije prije, za vrijeme i nakon treninga. Tečnost treba unositi kontinuirano. Ako se prije treninga ne osigura dovoljna hidratacija tijela, nedostatak se više ne može nadoknaditi unošenjem tečnosti za vrijeme treninga. Drugim riječima, u trening ne treba ulaziti s deficitom vode.


Deficit vode treba se nadoknadi kontinuiranim unosom manjih količina tečnosti, za vrijeme treninga. Preporučuje se piti 100ml čiste hladne vode ohlađene na oko 10˚C svakih 15 minuta. Unos tečnosti se ne smije prekinuti ni nakon treninga.



Koliko tečnosti treba unijeti?



Nedostatna količina vode ne treba se uzimati odjednom, već postupno u malim količinama, sporim pijuckanjem, malim gutljajima. Naglim gutljajima se unese i velika količina zraka u želudac, što može stvoriti neugodan osjećaj ili čak grčeva. Zbog toga se nikako ne preporučuju gazirana pića.



Šta treba piti?



Voda ohlađena na oko 10˚C se znatno brže apsorbira u crijevima nego voda na sobnoj temperaturi. Ona pored toga i hladi krv tj. spriječava da se tijelo pregrije. Skoro sve što se doda vodi usporava njenu apsorpciju.


Vodu poslije velikih napora treba piti hodajući. Kada se mišići naglo opuste vrlo često dolazi do grčeva i povreda, jer izmoreni mišići u mirovanju ne dobijaju dovoljno krvi da bi se otklonili nagomilani otpadni produkti.


Prije početka treninga, neophodno je izvršiti prehidrataciju tijela, u tijeku aktivnosti- hidrataciju, kako ne bi došlo do dehidriranja, a posljednja faza bila bi obnavljanje tečnosti ili rehidratacija.