xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Hodanje je aktivnost koju možete lako uključiti u svoju dnevnu rutinu. Hodanje ima puno benefita za zdravlje. To je jednostavna vježba koja održava vaše srce zdravim, pomaže u sagorijevanju kalorija i može poboljšati vaše raspoloženje.


Hodanje je vježba s malim naprezanjem koju možete lako uključiti u svoju dnevnu rutinu. Neka istraživanja pokazuju da je ova navika veoma korisna za vaše tijelo. U nastavku otkrijte ove blagotvorne učinke!


1. Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi


Ključna točka u upravljanju dijabetesom je redovna fizička aktivnost. Kontrolirano istraživanje u kojem su sudjelovali pacijenti s dijabetesom tipa 2, pokazala je da je nivo šećera kod onih koji su hodali nakon glavnog obroka bio niži nego kod pacijenata koji su hodali samo jednom dnevno.


Rezultati ove studije sugeriraju da ograničavanje unosa ugljikohidrata i kratka, otprilike 10-minutna šetnja nakon svakog obroka smanjuje vjerojatnost prekomjernog skoka šećera u krvi.


Druga studija objavljena u časopisu Diabetes Care pokazuje da su kratke povremene šetnje poslije obroka efikasan način za kontrolu postprandijalne hiperglikemije (skok nivoa šećera u krvi nakon obroka) kod starijih ljudi.


2. Dobro je za zdravlje srca


Vježbanje igra važnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg srca. Svakodnevno hodanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti. U stvari, prema studiji u časopisu Current Opinion in Cardiology, hodanje je korisno za zdravlje kardiovaskularnog sistema, cirkulaciju i krvni pritisak.


Stoga se čini da je hodanje nakon jela dobar način da brinete o svom srcu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da djeca i mladi uzrasta od 5 do 17 godina trebaju akumulirati najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta dnevno, dok odrasli od 18 do 64 godine trebaju raditi aerobne vježbe umjerenog intenziteta najmanje 150 minuta tijekom tjedna (otprilike 30 minuta dnevno).


3. Može poboljšati probavu


Hodanje nakon jela može poboljšati probavu zahvaljujući antiinflamatornim efektima fizičke aktivnosti. Kad vježbate, doprinosite smanjenju visceralne masti (duboko trbušno salo) vašeg tijela i metaboličkih promjena lipida i glukoze, koji mogu smanjiti pojavu upalnih stanja. Pored toga, stručnjaci vjeruju da vježbanje olakšava crijevni tranzit kao rezultat poboljšanog probavljanja hrane i apsorpcije supstanci.


Usprkos ovim studijama, moramo naglasiti da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost fizičke vježbe u poboljšanju probave.


Mogući neželjeni efekti


Nema mnogo dokaza o neželjenim efektima hodanja nakon jela. Međutim, neki ljudi doživljavaju nelagodne simptome. U nastavku ćemo ih sve detaljno opisati.


1. Nelagoda u trbuhu


Neke od ovih tegoba uključuju lošu probavu, mučninu, povraćanje, nadimanje u želucu, gasove, dijareju i bol. Do ovoga dolazi usled visokog unosa ugljikohidrata ili problema u probavljanju nedavno pojedene hrane. Da biste to izbjegli, trebali biste pričekati 30 minuta prije hodanja.


2. Gastroezofagealni refluks


Vježbanje može izazvati simptome refluksa (žgaravice i regurgitacija kiseline). Što je fizička aktivnost intenzivnija, to su češće epizode ​refluksa.


Savjeti za šetnju nakon jela


Da biste iskoristili potencijalne korisne učinke hodanja nakon jela, trebali biste razmisliti o primjeni sljedećih savjeta.


  • Korisno je hodati između 10 i 15 minuta nakon svakog glavnog obroka u danu. U stvari, ovo vam omogućava da ispunite nivo fizičke aktivnosti koji preporučuje WHO.
  • Hodajte brzo. Trčanje se ne preporučuje nakon jela. Budući je intenzivno, može izazvati refluks kiseline ili nelagodu u trbuhu.
  • Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Ministarstva zdravlja i socijalnih službi SAD-a (HHS) navodi da je brzo hodanje, brzinom od 5km na sat ili brže, ali ne trkačko hodanje i bez velikih promjena u disanju ili otkucaju srca, korisno za zdravlje.
  • Udobnost je ključ za uživanje u šetnji. Zbog toga nosite široku odjeću i obuću koja daje potporu petama.
  • Veoma je važno piti vodu da biste ostali hidrirani.

Reakcija vašeg tijela na hodanje nakon jela zavisit će od faktora kao što su zdravlje i fizičko stanje. Ako imate zdravstvene probleme, najbolje je da se savjetujete sa svojim liječnikom da biste potvrdili jeste li sposobni započeti rutinu vježbanja umjerenog ili visokog intenziteta.
Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera eKupi.hr klikom OVDJE!