xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Kad je kupnja električnog romobila u pitanju, za većinu njegova maksimalna nosivost nije prva briga. Na kraju krajeva, zašto biste se opterećivali ako vas vaš e-romobil može prevesti u okvirima svojih granica? Ali, ima li tu još nečega?


Naravno, teži vozači će imati koristi od romobila s većim kapacitetom nosivosti, ali veća nosivost nije važna samo težim vozačima; od ove podcijenjene karakteristike svatko može imati korist. Evo i kako!


  • Veća fleksibilnost/upotrebljivost

Čak i kad vaša težina nije problem za romobil, vaša prtljaga može „pokvariti vagu“. Dok lagani ruksak može težiti tek nekoliko kilograma, veći, dupkom napunjen ruksak može biti težak i do 20kg u ekstremnim slučajevima.


Evo i primjera: ako ste muškarac težak 90kg i nosite ruksak težine 20kg, bit će vam potreban romobil koji može nositi do 110kg, a ne onaj nosivosti 100kg što je najčešći slučaj kod većine proizvođača.


Savjet: kad na romobilu vozite prtljagu, nemojte stvari stavljati na guvernale. Na taj način smanjujete mogućnost kontrole romobila, a istovremeno ćete dovesti do toga da vam garancija neće važiti.


  • Poboljšana izdržljivost

Maksimalna nosivost je i dobar pokazatelj kvalitete konstrukcije i strukturne izdržljivosti. Veća nosivost znači i da je romobil jači i vjerojatno pouzdaniji.


Premda postoji nekoliko faktora koji utječu na pouzdanost romobila, izdržljivije šasije znače da ćete vjerojatno biti u prilici duže uživati u vožnji vašeg romobila. Na taj način se povećava i vrijednost vaše dugoročne investicije u odabrani romobil, a istovremeno znači da će vaše prijevozno sredstvo moći podnijeti teže izazove tijekom svog radnog vijeka.


Xplorer Električni romobil S6


  • Motori s boljim specifikacijama

Maksimalna nosivost električnog romobila nije samo njegova čvršća konstrukcija – ona ide ruku pod ruku sa snagom motora. Zapravo, ako imate romobil sa većom nosivošću, to može značiti i da njegov motor ima bolje specifikacije.


Ako romobil mora prevoziti veći teret, onda mu je potrebna i veća snaga, a ne samo čvršća konstrukcija da bi to efikasno obavio. Istovremeno, proizvođači električnih romobila uviđaju da su motori izloženi većim naporima uslijed opterećenja koja moraju ponijeti, pa ugrađuju izdržljivije i ponekad jače motore jer je to logičan slijed u smislu unapređenja kvalitete.


  • Veća stabilnost, sigurnija vožnja

U najvećem broju slučajeva, dodatna čvrstoća u dizajnu šasije, znači i da će sam romobil biti malo teži. Međutim, ta dodatna težina romobil čini stabilnijim, posebno ako ga malo grublje vozite.


Kad je romobil malo teži, s jačom šasijom, uobičajene prepreke kao što su niski rubovi pločnika, ispupčenja i udubljenja, pa čak i šljunak, mogu se lakše savladati, zahvaljujući poboljšanoj sposobnosti romobila da ih „pregazi“. Takve prepreke manje utječu na jači romobil, pa je vožnja stabilnija, predvidljiva i sigurnija.


  • Pazite na uvjete garancije

Iako ne želite da nešto krene po zlu s vašim romobilom, garancija vam daje sigurnost da ako do nečega dođe, možete računati na popravak bilo kojeg kvara. To je sjajno, premda je važno da zaista vodite računa da se pridržavate uvjeta garancije i preporučenih maksimalnih opterećenja.


Ako to zanemarite, riskirate da vam garancija neće važiti i nećete moći računati na besplatan popravak, posebno ako se pokaže da ste romobil opterećivali više nego što njegov dizajn dopušta. Zato je naša preporuka da kupujete romobile s većom nosivošću kako biste imali prostora za neplanirane veće terete.