xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Jedan od najboljih načina za dobar kardio trening i sagorijevanje kalorija u pretrpanom rasporedu je vožnja sobnog bicikla. Međutim, baš kao i kod vježbanja na traci, postoji pravi i pogrešan način vježbanja. Pogrešni pokreti ne samo da će poništiti prednosti sobnog biciklizma, već će također uzrokovati ozljede.


Evo 8 uobičajenih pogrešaka na sobnom biciklu koje vjerojatno radite i nekoliko brzih rješenja:


1. Vaš bicikl nije ispravno postavljen


Neispravno podešen bicikl može vam pokvariti cijeli trening. Provjerite je li vam visina sjedala u ravni s bokovima kada stojite na podu. Ako je sjedalo previsoko, koljena će vam biti prisiljena klonuti, što može ozlijediti vaše zglobove, kao i kukove i leđa. Ako je prenisko, riskirate opterećenje donjeg dijela leđa i koljena. Jedna se studija nadovezala na ovu informaciju u kojoj je navedeno da ste bez odgovarajuće prilagodbe sjedala izloženi većem riziku od ozljeda koljena i loših performansi bicikla.


2. Vaše držanje je potpuno pogrešno


Opće pravilo je opušteno držanje tijekom vožnje. Držite stražnjicu na sjedalu, lagano savijte koljena i lagano oslonite ruke na upravljač, pazeći da vam vrat, ruke i ramena ostanu opušteni kako biste izbjegli upalu mišića i umor.

Tri optimalna položaja za vožnju: uspravno na upravljaču, na ručicama kočnica i na jastučićima osigurala bi manji pritisak na leđa, minimizirajući bol u donjem dijelu leđa.



3. Pomičite kukove


Možda ćete doći u iskušenje da uključite svoje kvadricepse držeći kukove mirnima tijekom vožnje, ali to će samo ozlijediti vaše tetive koljena i opteretiti vaša koljena i gležnjeve. Umjesto toga, angažirajte se držeći leđa ravno, minimizirajući pokrete gornjeg dijela tijela i pomičući kukove.


4. Korištenje iznimno velikog otpora na vašem biciklu


Postoji pogrešno mišljenje da će jahanje s većim otporom učiniti vaša bedra glomaznijima. Međutim, napetost koja vam otežava okretanje pedala može oštetiti bicikl i povrijediti vaša koljena, stoga je prilagodite.


5. Prebrzo okrećete pedale


Sobni biciklizam nije utrka, tako da nema potrebe voziti brže od 120 obrtaja u minuti tijekom vožnje. Pedaliranje ujednačenim tempom od 80-120 obrtaja u minuti  omogućit će vam da se dobro oznojite.


6. Nosite pogrešnu opremu


Traperice i japanke nisu dobra ideja na sobnom biciklu. Trebat će vam lagana, prozračna majica koja vam omogućuje slobodno pedaliranje. Dame, dobar sportski grudnjak vaš je prijatelj. Također ćete htjeti imati pri ruci ručnik i bocu vode.


7. Pretjerano treniranje


Možda je teško pomisliti da postoji nešto poput pretreniranosti, ali postoji. Biciklistima se to događa kada treniraju iznad svojih mogućnosti oporavka. Ostavite si dovoljno vremena za oporavak između treninga.


8. Niste se istegnuli nakon treninga


Za one od vas koji treniraju prilično često, možda ste previše upoznati s boli i ukočenošću koja dolazi s dosljednom vožnjom. Ova bol nastaje zbog ukočenosti mišića rotatora kuka jer oni ostaju u fiksnom položaju tijekom cijele vožnje, stoga je vrlo važno uključiti istezanje u svoju redovitu rutinu.




Sjajna Xplorer ponuda samo u INTERSPAR centrima!

Opremite vašu kućnu teretanu u Interspar centrima kvalitetnim Xplorer fitnes spravama za vježbanje!