xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Preporučujemo da ovu tehniku disanja izvodite dva puta dnevno. Ako je drugi put neposredno pred spavanje, to će vam pomoći da se osjećate opuštenije i da utonete u dublji san.


Traženje olakšanja zbog bolova u leđima nakon uzimanja lijekova protiv bolova sasvim je uobičajeno. Masaže fizioterapeuta su također vrlo efikasne u ovim slučajevima. Međutim, može li tehnika disanja učiniti isto?


Znamo da joga ima izuzetan terapeutski učinak za sve one koji pate od bolova u leđima. Tjelesne vježbe u obliku nekih vrsta istezanja i korištenje disanja ublažavaju bol i omogućuju bolju pokretljivost.


Može li disanje ublažiti bol u leđima?


Prije nego što vam pokažemo kako funkcionira ova tehnika disanja, želimo zaći malo dublje u pitanje može li biti efikasna ili ne, uzimajući u obzir mišljenje stručnjaka:


U ljudskom tijelu nalazi se parni mišić koji se zove transversus abdominis, odnosno transverzalni abdominalni mišić ili, još jednostavnije, poprečni mišić trbuha Njegova svrha je da omogući stabilnost u predjelu između leđa, stomaka i zdjelice. Taj mišić je kao neka vrsta pojasa koji nas okružuje od pupka do kralježnice. Njegova uloga je da nam pruži stabilnost u držanju i da zaštiti naša leđa.


Ovaj mišić je najdublji trbušni mišić i opasuje utrobu, tako da svaki put kada udišemo, on se zateže i potiskuje unutrašnje organe unazad, povlači vanjske trbušne mišiće i na taj način fiksira donji dio leđa i zdjelicu, što je veoma važno kod bolova u lumbalnom dijelu leđa. Poprečni trbušni mišić sudjeluje i u izdisanju. Umjerene vježbe i tehnike disanja efikasne su u ublažavanju bolova u leđima, ali dobro je znati više prirodnih alternativa za ublažavanje nelagode.


Kad izvodimo spori tip disanja, vježbamo kretanje i otpor ovog centralnog mišića abdomena, koji ide od pupka do kralježnice, a tako ćemo moći ublažiti bol u leđima. Tajna je u tome da znate kako izdahnuti, odnosno izbaciti zrak, kad se ovaj mišić pokrene. Moramo izbaciti što je moguće više zraka, skoro sav, sve dok ne osjetimo stezanje. Kontrakcija ovog mišića je veoma efikasna za zaštitu lumbalnog područja.


4-7-8 tehnika za ublažavanje bolova u leđima


Ova vježba će imati bolji učinak što je češće budemo radili. Odnosno, prvog dana će vas opustiti, drugog dana učiniti da se osjećate odmorno i lakše, a trećeg dana ćete primijetiti jasno smanjenje bolova u leđima. Trebali biste je raditi svakodnevno. Neće vam trebati više od 5 minuta. Nikad ne ponavljajte ovu vježbu više od dva puta dnevno. Veoma je dobra ideja da ovu vježbu drugi put uradite prije spavanja. Ovo će vam pomoći da se osjećate opuštenije i da utonete u dublji san.


  • Obucite udobnu odjeću koja vas ne ograničava.
  • Sjednite na mjesto sa čvrstom podlogom gdje također možete udobno položiti leđa.
  • Zatvorite usta i duboko udišite zrak kroz nos 4 sekunde.
  • Zadržite dah 7 sekundi.
  • Sad biste trebali izdisati taj zrak iz pluća 8 sekundi. Ovo je najvažniji dio, gdje vježbamo poprečni trbušni mišić i to će nam pomoći ublažiti bol u leđima.
  • Ponovite to 4 puta (dvije sesije dnevno).



Odličan izbor Xplorer traka za trčanje možete vidjeti od našeg partnera eKupi.hr klikom OVDJE!