xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Znamo da je tjelovježba sama po sebi vrlo korisna, ali je li bitno kada vježbate? Vjerojatno ste čuli da vježbanje prije spavanja otežava spavanje, ali to ne mora biti tako. Brojna istraživanja pokazuju da vježbanje prije spavanja zapravo nema nikakav negativan učinak na san.


Ključ vježbanja prije spavanja je pažljiv odabir pravog vremena za vježbanje, kao i pažljiv odabir vrste vježbanja. Jedna od prednosti noćnog vježbanja jest da obo podiže tjelesnu temperaturu, pa ćete biti pospani i spremni za spavanje kada počne padati. Nastavite čitati ovaj članak kako biste saznali više o vježbanju prije spavanja i kako vam ono može pomoći da bolje spavate.


Vježbanje prije spavanja


Znamo da vježbanje ima mnoge korisne učinke, uključujući poboljšanje raspoloženja, održavanje zdravog metabolizma i tjelesne težine te smanjenje rizika od zdravstvenih problema poput moždanog udara i dijabetesa. Ali jeste li znali da redovita tjelovježba poboljšava san? Redoviti raspored vježbanja poboljšava duljinu i učinkovitost sna, bez obzira na vrstu i intenzitet vježbanja.


Dokazano je da redovita tjelovježba smanjuje stres i tjeskobu, što zauzvrat pomaže kod nesanice. Vježbanje poboljšava fizičku kondiciju i mentalno zdravlje. Smanjenjem stresa i tjeskobe, um postaje smireniji, što olakšava zaspati. Na tjelovježbu treba gledati kao na način života, a ne kao na sredstvo za smanjenje tjelesne težine.


Postoje brojni planovi vježbanja, ali da biste poboljšali san, trebali biste težiti 30 minuta umjerene tjelovježbe tri do pet puta tjedno. Redoviti raspored vježbanja ključan je za dobar san. Preporučujemo da odaberete plan vježbanja u kojem ćete uživati. Bit će vam puno lakše redovito vježbati ako uživate u vježbama.



Xplorer Eagle811 Spinning Bike prikladan je za sve potrebe treninga: bilo za početnike ili ljubitelje sporta koji samo trebaju akciju. Poboljšajte kondiciju, smanjite masne naslage, povećajte mišićnu masu i izdržljivost, bez obzira na vremenske prilike. Težina zamašnjaka od 10 kg pruža vam odličan otpor tijekom treninga! Sjedalo se može namjestiti u 11 razina, u ukupnom obujmu od 20 cm, a možete ga namjestiti i vodoravno.


Na Xplorer Eagle spinneru možete gledati svoj tablet ili telefon s integriranim postoljem ili jednostavno pratiti svoj trening.


Uz kupnju spinnera dobivate podlogu za vježbanje GRATIS!


Kliknite OVDJE za više detalja!




Je li vježbanje noću loše?


Najvažnije je zapamtiti da je tjelovježba ključna za vaše zdravlje bez obzira na vremenske prilike. Ponekad je večer jedino vrijeme koje imate na raspolaganju za vježbanje, stoga je važno uklopiti je u svoj kaotični raspored.


Vježbanje prije spavanja ne bi se trebalo smatrati pogrešnim ili štetnim za san, sve dok ga radite ispravno. Kako biste osigurali dobar san, nemojte prakticirati vježbe visokog intenziteta, a zatim se prije spavanja istuširajte kako biste opustili i rashladili tijelo.


Neki ljudi ne mogu spavati nakon vježbanja zbog navale adrenalina i ubrzanog rada srca. Tjelesna temperatura im je povišena, a mozak im je budan i aktivan. Upravo zato preporučujemo vježbe niskog intenziteta. Ako ste jedan od tih ljudi, vježbajte dva sata prije spavanja.


Unatoč tome, drugi mogu raditi bilo koju vrstu vježbe prije spavanja, a da to ne utječe na san. Teško je reći kako će vježba utjecati na vaš san dok je ne isprobate. Preporučujemo tjedan dana kasnih večernjih vježbi kako biste mogli vidjeti kako vaše tijelo reagira.


Obavezno se istuširajte nakon vježbanja, 30 do 60 minuta prije spavanja, kako biste se opustili i pripremili za san. Ako slijedite ovaj raspored, vježbanje ne bi trebalo utjecati na vaš san.


Vježbanje prije spavanja


Danas su dostupne brojne vježbe, ali neće sve utjecati na san na isti način. Ako želite vježbati prije spavanja, važno je mudro odabrati vrstu vježbe, a planirate li vježbati noću, pametno je odlučiti se za vježbe laganog do umjerenog intenziteta. Takve vježbe uključuju jogu, pilates, istezanje i lagani trening otpora.


Razina aktivnosti treba biti lagana i to vam može pomoći da brže zaspite i imate bolju kvalitetu sna. Preporuča se da s vježbanjem završite najmanje dva sata prije spavanja. Morate svom tijelu dati dovoljno vremena za odmor i pripremiti tijelo i um za san.


Trening visokog intenziteta navečer treba izbjegavati jer naporne tjelesne aktivnosti stimuliraju živčani sustav. Također ubrzavaju rad srca i povećavaju lučenje adrenalina i kortizola, što je dobro tijekom dana jer vas održava budnima i fokusiranima. Ovakve vježbe prije spavanja otežavaju spavanje. To uključuje intervalni trening visokog intenziteta, trčanje i dizanje utega.


Najvažnije je zapamtiti da je redovita tjelovježba ključ vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Ako patite od nesanice, preporučujemo da probate vježbati prije spavanja i provjerite hoće li vam to pomoći da zaspite. Pokušajte vježbati tjedan dana i slušajte svoje tijelo kako biste pronašli pravu vrstu vježbanja i vrijeme vježbanja koje vam odgovara.