xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Mnogi od nas se svaki dan pitaju: trebam li vježbati ujutro ili navečer?


Prije nego što počnemo, važno je napomenuti da ne postoji strogo ispravno ili pogrešno kada je u pitanju fitness. Na kraju dana, trebali biste vježbati kada želite i kada je to najbolje za vaše tijelo. Osim što slušamo svoje tijelo, vrijeme koje odabiremo za vježbanje često diktira i naš pretrpani raspored. Mnogi od nas prisiljeni su ugurati termin vježbanja u svoj raspored kad god mogu. Nemojte stavljati dodatni pritisak na sebe da vježbate u određeno doba dana ako to ne funkcionira za vas, vaše tijelo ili vaš život.


Koje je najbolje doba dana za vježbanje?


Prema stručnjacima, jutro je obično najbolje doba dana za vježbanje. Vježbanje ujutro često je najbolja opcija – imat ćete manje izgovora, osjećat ćete se manje tromo i imati ćete više energije. Osim toga, jutarnja tjelovježba daje vam energiju za dan koji je pred vama, pokreće vaš metabolizam i poboljšava performanse.


Nekome tko želi smršaviti ili sagorjeti masnoće dobro bi došao jutarnji trening, pogotovo na prazan želudac. Ranojutarnja tjelovježba koristit će vam i mentalno, jer potiče budnost i pokreće endorfine. Osim toga, produktivan početak dana ostavit će vas u pozitivnom načinu razmišljanja.


S druge strane, poslijepodnevni trening nevjerojatan je način za podizanje razine energije i ponovno fokusiranje mozga – čak i šetnja može imati te prednosti.



Provjerite XPLORER sobne bicikle, skinite suvišne kilograme I poboljšajte svoje zdravlje.




Je li za mršavljenje bolje vježbati ujutro ili navečer?


Ako se nadate sagorjeti višak masnoće i postići zdraviju težinu za svoj tip tijela, naši stručnjaci preporučuju vježbanje ujutro. To je zato što su vaše razine kortizola i hormona rasta ujutro povišene, a oboje je povezano s našim metabolizmom. Kada ujutro vježbate, vjerojatnije je da ćete crpiti energiju iz zaliha masnoće, što će vam pomoći u sagorijevanju masti i gubitku suvišnih kilograma.


Prednosti tu ne završavaju. Istraživanja sugeriraju da žene sagorijevaju više masnoće kada vježbaju ujutro jer se osjećaju energičnije, povećava im se izvedba i popravlja im se krvni tlak – a sve to doprinosi zdravom mršavljenju.


Koje je najbolje doba dana za vježbanje za bolji san?


Ako želite bolje spavati, možda mislite da će trčanje prije spavanja pomoći. Međutim, zapravo bi moglo učiniti suprotno. Vježbanjem se oslobađaju endorfini i podiže razina energije, što će vas učiniti budnijima. Jutro je najbolje doba dana za vježbanje za bolji san.


Vježbe visokog intenziteta ili energičnu jogu treba rezervirati za jutro. Kada su u pitanju večernje vježbe, držite se vježbi nižeg intenziteta i pokreta joge kako biste pomogli svom tijelu da se opusti i pospješite miran san.



Provjerite XPLORER sobne bicikle, skinite suvišne kilograme I poboljšajte svoje zdravlje.




Koliko brzo nakon buđenja trebam vježbati?


Dakle, prema stručnjacima, čini se da je jutro najbolje doba dana za vježbanje – općenito govoreći. Ali znači li to da biste trebali skočiti ravno iz kreveta u svoju odjeću za teretanu? Preporuča se biti budan 30-60 minuta prije vježbanja.


Ako želite početi vježbati ujutro, važno je imati na umu koliko tijekom noći možemo dehidrirati. Najvažniji savjet o započinjanju ranojutarnjeg vježbanja je da se pobrinete da pijete puno vode. Nadoknada tekućine koju izgubite tijekom noći - prije nego što počnete gubiti više vježbanjem - od vitalnog je značaja.


Jutarnji treninzi posebno su učinkoviti za zdravo mršavljenje, dok su večernji treninzi bolji za dobivanje mišića jer naši mišići tijekom dana jačaju. S druge strane, poslijepodnevni trening mogao bi vam najbolje odgovarati ako vam energija padne oko 15 sati. Pokušajte vježbati u različito doba dana i vidite što vam najbolje odgovara!