xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Lako je zaboraviti da su naša tijela i umovi povezani: naše mentalno zdravlje uvijek će utjecati na naše fizičko zdravlje. Na primjer, depresija može utjecati na motivaciju osobe za obavljanje svakodnevnih zadataka kao što je ishrana. Ako se problem ne liječi, to će dovesti do fizičke slabosti i podložnosti drugim ozbiljnim bolestima. Zato su stručnjaci klinike Mayo naglasili da mentalne bolesti ne uzrokuju samo loše mentalno zdravlje, već i ozbiljne probleme s emocionalnim, bihevioralnim i fizičkim zdravljem, zbog čega se ovom temom moramo pozabaviti više nego ikad.


No ono što psihičke poremećaje čini teškim jest to što se neki simptomi često zanemaruju, unatoč sve većem broju oboljelih. Zapravo, Sveučilište Maryville otkrilo je da 1 od 5 odraslih osoba u SAD-u ima mentalnu bolest, a 1 od 24 osobe pati od teške bolesti. Zato je vrijeme da svi prepoznaju važnost mentalnog zdravlja. Ako se subjekt normalizira i destigmatizira, milijuni Amerikanaca koji tiho pate od ovih poremećaja osjećat će se ugodnije razgovarajući o svojim problemima. To će ih također potaknuti da potraže pomoć medicinskih stručnjaka i sudjeluju u fizičkim aktivnostima koje će poboljšati njihovo mentalno zdravlje.


Kao što je utvrđeno, vaše fizičko i psihičko blagostanje su povezani, a vježbanje je jedna od najboljih metoda za poboljšanje oba aspekta vašeg zdravlja.


Spomenut ćemo četiri aktivnosti koje će poboljšati mentalno zdravlje:


Hodanje


Najjednostavnija vježba koju možete raditi za svoje mentalno zdravlje je hodanje. Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju da hodanje pomaže poboljšati vaše psihičko i mentalno zdravlje. To je osobito istinito ako hodate vani jer izlazak s istog mjesta čini dekompresiju puno lakšom. Vaša promjena okoline i rutine također može postati pozitivna distrakcija dok dobivate zdravu dozu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka. Budući da ova rutina ne zahtijeva posebne vještine i nije intenzivna, hodanje kao fizičku i mentalnu vježbu svatko može prihvatiti u bilo kojem trenutku. Ako želite rutinu vježbanja umjerenog intenziteta, preporučuje se hodanje 150 do 300 minuta tjedno.


Joga


U članku Dana Brennana raspravljalo se o tome kako je joga učinkovit oblik vježbanja za ublažavanje stresa i tjeskobe. 86% Amerikanaca tvrdi da im je prakticiranje joge pomoglo da se nose sa stresom jer zatezanje i opuštanje mišića smanjuje napetost koju osjećaju u tijelu. A budući da postoji veza između tjeskobe i disanja, vježbe poput joge omogućuju učinkovitije disanje i ublažavaju tjeskobu. Nadalje, mirna atmosfera, umirujuća glazba i pozitivan stav koji se prakticira na satovima joge omogućuju vam da se usredotočite na svoje trenutno stanje. Dostupni su razni online i osobni tečajevi koji vas mogu voditi kako započeti s jogom. Općenito, satovi hatha joge prikladni su za početnike jer se kreću sporijim tempom.


Plivanje


Plivanje je također odlična opcija za jačanje mentalnog zdravlja. Studija slučaja koju je predstavio US Masters Swimming pokazala je kako je 24-godišnja Britanka s velikim depresivnim poremećajem uspjela smanjiti svoju ovisnost o lijekovima nakon redovitog plivanja u otvorenim vodama nekoliko tjedana. To ukazuje na potencijal hidroterapije u smanjenju osjećaja tjeskobe i depresije. Iako su objašnjenja u tijeku, morski biolog Wallace Nichols vjeruje da voda smiruje ljudsku psihu, pružajući pojedincima kognitivne i emocionalne dobrobiti.


Trčanje


Ako ste u potrazi za rigoroznim vježbanjem, trčanje ima pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje jer oslobađa prirodne spojeve za poboljšanje raspoloženja koji se nazivaju endokanabinoidi. Ova tvar uzrokuje euforiju koja se često povezuje s trkačima, dobar osjećaj koji mnogi ljudi osjećaju nakon uzbudljivog trčanja. Osim poboljšanja vašeg raspoloženja, ovo može pomoći u smanjenju razine stresa, omogućujući vam da osjetite opće zadovoljstvo nakon trčanja. Ono što trčanje čini dobrom vježbom je to što ne morate uvijek ići van da biste se bavili tom aktivnošću. Trčanje u susjedstvu naspram korištenja traka za trčanje kod kuće govori da s trakom za trčanje možete dobiti iste prednosti kao trčanje na otvorenom iz udobnosti vlastitog doma. Mnoge trake za trčanje također su opremljene kontrolama za praćenje fitnessa za praćenje napretka razine aktivnosti kao što su otkucaji srca i kilometraža.


Vježbanje je ključno za liječenje problema s mentalnim zdravljem, a kao što gore navedene vježbe pokazuju, svatko s problemima s mentalnim zdravljem može početi uključivati ​​tjelovježbu u svoj život.




Ostanite u formi i vježbajte u udobnosti svog doma! 


Pogledajte super cijene naših OUTLET proizvoda klikom OVDJE!