xplorerlife.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica xplorerlife.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranica xplorerlife.hr kliknite na gumb "Razumijem".
Razumijem

Ako imate problema s koljenima, to vas ne bi trebalo spriječiti da se povremeno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Iako neke aktivnosti mogu utjecati na vaše zglobove, postoji  nekoliko vježbi koje neće.


U mnogim je slučajevima oštećenje zglobova rezultat korištenja nepravilnih tehnika. Zato je važno razgovarati sa sportskim stručnjakom koji vam može pomoći kroz proces ako imate bilo kakvih pitanja o vašim vježbama.


Zdravlje zglobova


Važno je shvatiti da pretilost nije samo estetski problem. Osim toga, doprinosi zdravstvenim problemima mišićno-koštanog sustava. Osim toga, pretilost dovodi do drugih zdravstvenih problema, uključujući:


• Povećan krvni tlak

• Visoka razina kolesterola

• Zastoj srca

• Povećanje šećera u krvi i dijabetes

• Masna jetra

• Artritis


Zašto biste trebali odabrati vježbe koje neće utjecati na vaše zglobove


Vježbe s malim opterećenjem koje neće opteretiti vaše zglobove koriste manje, kontrolirane pokrete. Time se smanjuje pritisak na zglobove, koji su dijelovi našeg  tijela koji najviše pate kada redovito vježbamo pri aktivnostima poput trčanja, skakanja, igranja nogometa, tenisa, košarke ili bilo koje druge aktivnosti koja ima veliki učinak.


5 vježbi koje neće utjecati na vaše zglobove:


Plivanje


Plivanje je jedan od sportova koji vježbaju cijelo tijelo, a ujedno je i jedna od aktivnosti koja najviše pogoduje zglobovima. To je zato što voda smanjuje pritisak na tijelo podržavajući njegovu težinu i ublažavajući svaki udarac. Plivanje uključuje kardio-aerobne vježbe sa zahtjevima za mišiće i fleksibilnost. Svaki stil plivanja, od slobodnog stila do leptir stila, zahtijeva pokrete gornjih i donjih mišića.


Vodeni aerobik


Ako ne volite plivanje, aqua fitness je aerobna vježba izdržljivosti koja se izvodi stojeći u bazenu. Obično ga vodi instruktor. Vježbe su slične onima na redovnom satu aerobika. Međutim, dodavanjem vode povećava se vaša izdržljivost, a smanjuje utjecaj. Hodanje u vodi zahtijeva više napora i stoga sagorijeva više kalorija nego inače. U aerobiku u vodi, tijelo traži energiju u masnim zalihama, a ne u ugljikohidratima, kao što je to slučaj kod vježbanja visokog intenziteta.


Veslanje


Ovo je još jedna vježba s malim opterećenjem koja će zaštititi vaša koljena i pružiti vam odličan trening. Veslanje zahtijeva sve dijelove tijela, od ruku do nogu, a posebno prsne i trbušne mišiće. Ne morate živjeti u blizini jezera ili rijeke, a ne morate čak ni imati kajak da biste veslali. Možete otići u bilo koju teretanu i samo koristiti njihove sprave za veslanje. Ovi strojevi  vam omogućuju podešavanje otpora prema vašem kapacitetu i možete raditi različite intervale s odmorom.


Eliptični trenažer


Ako ste ikad bili u teretani, sigurno ste vidjeli eliptični trenažer. Ova sprava vam omogućuje potpunu i zahtjevnu kardiovaskularnu vježbu s malim opterećenjem. Unutarnje opruge ove naprave ublažavaju udarce svakog koraka i istovremeno tjeraju ruke da se pomiču kao što se pomiču noge. To povećava intenzitet i potrošnju energije.


Eliptični trenažer uglavnom radi na mišićima nogu, stražnjice, trbuha i gornjeg dijela bicepsa, tricepsa i prsa. Jedan sat vježbe na eliptiku umjerenog intenziteta može sagorjeti između 550 i 650 kalorija.



Joga


Joga se općenito povezuje s položajima opuštanja i istezanja koji  zahtijevaju fleksibilnost, ali ne i sagorijevanje masti. Međutim, neke vrste joge zahtijevaju puno energije, pa vam mogu pomoći u mršavljenju.




Opremite vašu kućnu teretanu u Interspar centrima kvalitetnim Xplorer fitnes spravama za vježbanje! Sjajna Xplorer ponuda samo u INTERSPAR centrima!